Eelco Sintnicolaas goud, afscheid Bas Markies met een gouden randje

Afgelopen weekend vond in het Omnisport het NK Meerkamp indoor plaats. De mannen streden om de titel zevenkamp en bij de vrouwen stond de vijfkamp op het programma. STAA had een aantal ijzers in het vuur. Bij de mannen waren dat regerend kampioen Bas Markies, de bronzen medaillewinnaar van vorig jaar Nout Wardenburg en wereldtopper Eelco Sintnicolaas. Bij de vrouwen stond Melissa de Haan aan de start. Bij de meisjes junioren B was Sophia Mulder in de startlijsten te vinden. Bas Markies nam deze wedstrijd afscheid van de Meerkamp. Het werd een afscheid met een gouden randje.


Op de zaterdag, de eerste dag bij de mannen, hadden de mannen vier onderdelen op het programma: 60m, verspringen, kogel en hoogspringen. Nout schoot uit de startblokken en liep een fantastische tijd. In 6.97s (PR) werd hij winnaar voor Eelco (7.02) en Rik Taam (7.02). Rik is lid van het talententeam van de Atletiekunie.

Bas Markies, vijfde op de 60m, won vervolgend het verspringen met een afstand van 6,93m. Eelco hield er na zijn eerste sprong mee op maar die sprong was wel goed voor plek 2: 6,87. Zondag zou hij zeggen dat hij het weekend wat last van pijntjes had bij het springen. Ook hier werd Rik Taam 3de met 6,72. Nout kwam tot 6m30 goed voor plek 7.

Het daaropvolgende onderdeel kogelstoten werd een prooi voor Eelco (14m48) voor Bas (13.58) en wederom Rik Taam (12,91). Het werd al snel duidelijk dat deze drie atleten om de titel zouden strijden. Zeker nadat Rik Taam het hoogspringen op zijn naam wist te schrijven met 1m98. Eelco werd daar 5de (1,86) en Bas 6de (1,86). Rik naderde Eelco in het klassement en hield Bas achter zich. Nout sprong 1,80 en leek last te hebben van zijn enkel waar een verband boven zijn sok te zien was. Nout zou zondag niet meer in actie komen.

Dag twee is de dag van de vrouwen die dan alle vijf hun onderdelen op het programma hebben staan. Melissa de Haan werd 6de op de 60mh (9,13s) en die plaats haalde ze ook bij het hoogspringen (1,61). Bij het kogelstoten haalde Melissa geen resultaat (“quit”) waarna ze vijfkamp verliet.

Bij de mannen staan de nog 3 resterende onderdelen op het programma: 60mh, polsstokhoogspringen en de afsluitende 1000m. De 60mh werd gewonnen door Eelco in 7,98s met Bas op plek 2: 8,17s. Trystan de Weerdt bleef Rik nipt voor (8,41 om 8,42). Bas kwam hierdoor weer dichterbij Rik Taam met een onderdeel voor de boeg wat Bas beter ligt dan Rik en het favoriete onderdeel is van Eelco: polsstokhoogspringen.

Dat kwam ook uit. Bas werd met een hoogte van 4,71m 2de achter Eelco en Rik werd met 4m11 5de. Bas achterhaalde niet alleen Rik maar nam ook een ruime marge voor de afsluitende 1000m. Eelco begon zijn wedstrijd daar waar de andere stopten en haalde uiteindelijk 5m41, volgens atletiek.nu een PR. Zijn twee sprongen over 5m51 haalden niet meer de goede hoogte zodat hij er een kruis doorzette.

 

Bij de afsluitende 1000m ging Ronald Kuin van Daventria er direct als een haas vandoor en werd door niemand meer terug gezien (2:37.74). Rik streed voor wat hij waard was maar kwam tekort voor plek 2 in het klassement, hij werd wel 2de op de 1000m (2:47,83). Eelco perste er nog een eindsprint uit en werd 4de. Bas werd 8ste op deze afstand maar behield zijn voorsprong op Rik en sloot zijn lange en mooie carrière in de meerkamp af met een zilveren medaille.

Een 2de plek achter teamgenoot, vriend en beste meerkamper die Nederland ooit gehad heeft, Eelco Sintnicolaas. Met veel van zijn fans op de tribune een mooi resultaat behalen en door het plezier wat Bas het hele weekend uitstraalde was het een zilveren medaille met een gouden randje.

In de schaduw van de mannengeweld werkte Sophia Mulder een gedegen meerkamp af. Met een 14de plek op de 60mh, 11de bij het kogelstoten, 7de bij het hoogspringen en 5de bij het verspringen klom zij gestaag in het klassement met plek 9 als resultaat na 4 onderdelen met haar favoriete onderdeel (800m) nog te gaan. Daar liet ze in de 1ste serie het hele veld haar hielen zien en ook de 2de serie met de betere meerkampsters konden niet meer aan haar tijd komen. Haar 2:23,79 tilde haar van plek 9 naar plek 5. Gezien de namen die boven haar staan een plaats om trots op te zijn.

 

Foto’s Zaterdag: Erik van Leeuwen

Foto’s Zondag: Björn Paree

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s