Sep de Jong

Ik train nu al een paar jaar bij team Sotra onder begeleiding van Betty Hofmeijer, ik doe dat sinds anderhalf jaar 5 keer per week in Apeldoorn of Epe en heb het ook enorm naar mijn zin! Ik doe vooral de sprintnummers (100m, 200m en 400m) en specialiseer in de 400mH. Omdat ik een best goede techniek heb en mijn snelheid goed vast kan houden is dit ook mijn beste onderdeel en vind ik het ook het leukst.

Ik zit al vanaf de pupillen op atletiek, daar deed ik alle onderdelen en vond ook alle onderdelen leuk. Sinds de junioren doe ik hordelopen, en al vond ik ook toen elk onderdeel leuk, deed ik het liefst het hordelopen. Na vorig seizoen doe ik eigenlijk alleen maar de sprint en horde afstanden met een paar uitzonderingen. De leukste horde afstand vind ik de 400mH, dit doe ik eigenlijk pas vanaf dit jaar omdat ik de voorgaande jaren de 300mH deed. Nu ik in de U18 categorie zit loop ik dus de 400mH.

Ik vind de 400mH zo leuk omdat het een zwaar onderdeel is waar je heel goed gefocust moet blijven, je moet snel zijn maar ook een goede techniek hebben. Ik train daarom ook veel op techniek zodat ik zo min mogelijk tijd over de hordes verlies, sinds ik een paar jaar terug bij Betty begon te trainen is niet alleen mijn horde techniek veel verbeterd maar ook mijn looptechniek. Ik loop veel efficiënter en op de 400mH is dat belangrijk, want hoe meer energie je nog hebt voor de laatste paar hordes, hoe beter en sneller je over de hordes kan gaan. Ik vind op de baan, maar ook in het bos trainen heel leuk. Ik kan mijn energie goed kwijt en ik kan me dan goed focussen.

Afgelopen jaar heb ik 8 keer een 400mH gelopen, ik begon mijn eerste wedstrijd in 55.00. Begin Juni liep ik een nieuw pr van 53.80 in een super goede race bij de T-meeting. Het is bij de 400mH van belang dat je goed je pas ritme kan lopen, bij de T-meeting ging dat super goed en liep ik een halve seconde sneller dan mijn vorige pr. De limiet voor het EK U18 was 53.75 dus miste ik die net, en ook al liep ik in de series van het NK een best goede race had ik ook toen niet de limiet gelopen. Maar de maandag na het NK kreeg ik te horen dat ik toch mee mocht naar het EK U18 in Jeruzalem. In Jeruzalem heb ik in de series mijn pr verbeterd, en toen in de halve finale opnieuw naar een tijd van 52.96. De ervaring van op een groot toernooi lopen was echt super gaaf, en ik heb ook heel veel geleerd van de hele ervaring. De komende jaren wil ik nog meer verbeteren op de sprint en horde afstanden, en lekker met plezier blijven trainen.

Je kunt mijn prestaties volgen via: https://www.atletiek.nu/atleet/main/1366970/#records