NK Indoor Meerkamp, 3 maal zilver

AUDA_NKIndoor_DiapAfgelopen weekend was het eerste weekend dit jaar dat er een NK Atletiek in het Omnisport op de agenda stond. Dit weekend was het de beurt aan de Masters en natuurlijk de meerkamp atleten. Van het team van Atletiekstad verschenen 6 atleten aan de start. Bij de meisjes Junioren B Danique de Haan, bij de jongens B Lauri Hulleman. Bij de meisjes Junioren A stond Melissa de Haan aan de start en Nout Wardenburg deed dat bij de jongens A. Bij de mannen senioren bestond de inbreng uit top favoriet Eelco Sintnicolaas en regerend kampioen outdoor Bas Markies. De ploeg zorgde er voor dat uiteindelijk 3 zilveren medailles in Apeldoorn bleven.

Bij de meisjes junioren B vond 1ste jaar B juniore Danique de Haan een sterk bezet veld tegenover zich. Daaronder clubgenote Dhanique van de Kruisweg die uiteindelijk 4de werd. Danique werd uiteindelijk 9de. De resultaten 60mh in 9.15c – hoog 1.56m – kogel 10.84m – ver 4.68m 800 m in 2:28.54 bracht haar totaal op 3338 punten. Marijke Esselink werd met 3909 punten Nederlands kampioen.

Lauri Hulleman was bij de jongens B een van de favorieten. Een, naar eigen zeggen teleurstellende 1ste dag bracht hem op plek 3. Daar stond hij nog na 6 van de 7 onderdelen met alleen nog de 1000 meter te gaan. Rafael Raap stond op dat moment te ver weg maar Bryan Pronk op 2 was nog in te halen. Een fantastische 1000 meter in 2:41.39 leverde 146 punten winst op Bryan op en  dat was genoeg om de 135 punten achterstand in te halen. De zilveren medaille bleef dus in Apeldoorn. Het puntentotaal was goed voor een clubrecord waarmee Eelco Sintnicolaas (2004, 5026) uit de boeken verdween.

Melissa de Haan was in haar meerkamp de beste bij het kogelstoten met een afstand van 11m72. Ook bij het hoogspringen was Melissa de beste met een hoogte van 1m70. Uiteindelijk werd Melissa 6de na 60mh 9.67s – hoog 1.70m – kogel 11.72m – ver 4.84m – 800 m 2:35.68 met een totaal van 3412 punten.

Nout Wardenburg stond dit weekend tegenover Rik Taam. Taam, topfavoriet , lag al snel in de wedstrijd op koers om het Nederlands record wat Menno Vloon 2 jaar geleden in Apeldoorn haalde uit de boeken te schrappen. Taam won de 60m, het verspringen, het kogelstoten en het hoogspringen op dag 1 om op dag 2 het polsstokspringen en de 60mh aan toe te voegen. Dan blijft alleen de 1000 meter over. Achter de ongenaakbare Rik Taam (uiteindelijk een NR met 5867 punten) was de strijd om het zilver en brons nog niet beslist. Nout besloot vanaf de start het initiatief te nemen en ging vol voor zilver en hij kreeg loon naar werken. Nout snelde naar winst in 2:35.92 en stelde daarmee zilver veilig en moest Martijn Hoogewerf genoegen nemen met brons.

Bij de mannen senioren had Eelco Sintnicolaas een wisselende eerste dag. Eelco startte ijzersterk met een sterke 60m (6.90sec) en ook met de kogel was hij de beste en kwam tot een geweldige 14m86. Bij de beide springnummers van de eerste dag moest hij echter de strijd voortijdig staken, dit waarschijnlijk door zijn enkelproblemen waarmee hij geen risico neemt. Eelco meldt op Twitter dat springen nog moeizaam gaat maar de verdoving leek te helpen. Met ver kwam hij tot 7m15 en bij het hoogspringen stapt hij uit bij 1m88. Met 3245 punten gaat hij ruim aan de leiding voor Bas Markies (3158pnt) en Pieter Braun (3116pnt). De speaker spreekt over “de verassing” Bas Markies en lijkt even vergeten dat Bas regerend kampioen 10-kamp is. Dag 2 begint goed voor Eelco en ook voor Bas. Eelco wint horden in 7s90, voor Bas die 8.14 loopt en daarmee uitloopt op Pieter Braun (8.25).

Bij het inspringen voor het favoriete onderdeel van Eelco, polsstokhoogspringen, gaat het mis bij Eelco. Hij geeft aan last te hebben van zijn hamstring en zit minuten lang te balen op een stoel met een shirt over zijn hoofd. Twitter: “En dan moet je stoppen na een ‘tik’ op je hamstring in de polsstok warming up. Ontzettend zuur, I’ll be back@!” Door het uitvallen van Eelco is de strijd om het goud plots spannend. Bas Markies haakt af bij 4m64, de hoogte die Pieter overslaat na in 1x over 4m54 te zijn gegaan. Pieter springt in 2x over 4m74 en 4m84 maar vervolgens wel in 1x over 4m94. Als hij daarna in 2x 5m04 bedwingt is hij Bas in het klassement voorbij. De 69 punten voorsprong die Bas heeft opgebouwd veranderd in 52 punten achterstand. Bij de afsluitende 1000 meter blijft Pieter 4 ronden in het spoort van Bas om dan bij hem weg te lopen. Pieter wordt 2de op de 1000 meter en Bas vierde. Pieter wordt hierdoor Nederlands kampioen en Bas heeft zijn eerste indoor medaille te pakken, een mooie zilveren plak. Op respectabele afstand (Menno Vloon viel er tussenuit doordat hij zijn aanvangshoogte bij polsstokhoogspringen niet haalde) is de strijd ongemeen spannend tussen clubgenoten bij AV’35, Trystan de Weerd en Ferry van Dipten. Na een sterk optreden van Ferry bij het polsstokhoogspringen heeft hij zijn 110 punten achterstand omgezet in 7 (!) punten voorsprong. Bij de afsluitende 1000 meter vergroot hij deze voorsprong en pakt hij met 5235 punten het brons.

Het was een mooi weekend met, zoals de Stentor het verwoordde, een lach en een traan. Zes deelnemers die mee doen aan een NK en dan drie zilveren medailles mee naar huis nemen is mooi. Het uitvallen van Eelco, die hierdoor ook het WK Indoor zal gaan missen is de traan waar de krant over sprak. Zijn indoor seizoen is nu voorbij.

Bij de NOS deed Eelco zijn verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s