Adriaan Saman

Adriaan SamanVia de scholierencross en schoolatletiek in Apeldoorn ben ik met atletiek in aanraking gekomen. Mijn ouders hadden liever niet dat ik een teamsport ging doen en eenmaal op de atletiekbaan was ik verkocht.

Als snel bleek dat ik alle onderdelen wel aardig kon met een paar uitschieters. Een echte meerkamper dus en dat ben ik altijd blijven doen. Geen specialisatie voor mij want al die verschillende onderdelen doen op wedstrijden en trainingen is veel leuker dan telkens hetzelfde. In mijn eerste jaar als atleet, 2e jaars pupillen A, deed ik nog niet echt mee aan wedstrijden. Dat was in de jaren daarna wel anders.

Bij de D-junioren was ik bij veel wedstrijden in de regio aanwezig of het nu ging om medaille- of stedenwedstrijden of OostNederlandse Kampioenschappen. Hier bleek ik ook op diverse onderdelen podiumplaatsen te kunnen halen bij al deze verschillende wedstrijden. In de jaren erna werden de regionale wedstrijden steeds minder, maar kwamen daar de landelijke wedstrijden voor in de plaats.

Diverse podiumplaatsen zowel indoor als outdoor waren het resultaat van een paar keer per week met veel plezier trainen. Ik was niet echt een winnaar, want gouden medailles had ik bijna niet op Nederlandse Kampioenschappen. Het bleef vooral bij zilveren en bronzen medailles. Ik de regionale wedstrijden was dat wel anders maar dat telde al niet meer zo mee.

Pas bij de Senioren ben ik serieuzer gaan trainen en werd het aantal trainingen opgevoerd. In deze 6 trainingen per week konden meer onderdelen getraind worden per week en gingen mijn persoonlijke records langzaam maar constant omhoog. En dat is in de jaren erna altijd zo blijven doorgaan met hier en daar eens een stop vanwege een blessure of drukte met studie. De laatste jaren train ik tussen de 6 en 10x per week, afhankelijk van het deel van het seizoen.

De grootste meerkampsuccesen behaalde ik in 2009, Nederlands Kampioen 7-kamp, en in 2011 Nederlands Kampioen 10-kamp. Totaal 10 maal bij de Senioren op het podium gestaan na een Nederlands Kampioenschap Meerkamp en zelfs eenmaal (brons) bij het NK indoor Hoogspringen.

Geboren 12 oktober 1983
Woonplaats Apeldoor
Club AV’34
Trainers Ennie Nijhuis, Peter Sintnicolaas, Rik Blessinga,Junior de Lain
Medische ondersteuning Theo Bosch (masseur), Gert Jan Brouwer (fysiotherapeut)
Lengte / Gewicht 1.97m / 94kg
Beroep Medewerker Roordink Bedrijfswagens Barneveld
Sponsoren STAA, Runnersworld, Omnisport, Josine

Persoonlijke records

Outdoor

100m 11,41 25-8-2007 Woerden
Verspringen 7,30 30-8-2008 Woerden
Kogelstoten 14,89 29-1-2011 Reims (FRA)
Hoogspringen 2,05 27-8-2005 Woerden
400m 50,53 27-6-2009 Szcezin (POL)
110mh 14,87 29-8-2010 Woerden
Discuswerpen 43,21 25-9-2011 Apeldoorn
Polsstokhoogspringen 4,66 16-1-2009 Apeldoorn
Speerwerpen 61,55 6-5-2011 Apeldoorn
1500m 4,28,60 21-5-2011 Emmeloord
10-kamp 7410 pnt 21-5-2011 Emmeloord

Indoor

60m 7,28 2-2-2008 Gent (B)
60mh 8,31 13-2-2011 Apeldoorn
1000m 2,39,13 20-2-2012 Apeldoorn
7-kamp 5608 pnt 20-2-2012 Apeldoorn

Overig

300mh 38,2 onbekend Apeldoorn
400mh 54,98 26-6-2011 Zwolle
Hinkstapspringen 14,05 9-7-2005 Amsterdam
Kogelslingeren 34,57 25-9-2011 Apeldoorn
800m 2,02,40 25-9-2011 Apeldoorn

Palmares

60mh
2003: 3e NSK indoor
Verspringen
2004: 3e NSK indoor
2005: 2e NSK indoor
2005: 7e NK indoor – 6,88 m
 2005: 6e NK – 6,87 m
 2007: 7e NK – 6,90 m
 2008: 7e NK indoor – 6,89 m
 2009: 6e NK indoor – 6,87 m
Hinkstapspringen
2003: 5e NK indoor – 13,78 m
 2004: 6e NK indoor – 13,88 m
 2005: 5e NK indoor – 13,93 m
 2005: 5e NK – 14,05 m
 2006: 6e NK indoor – 13,80 m
Hoogspringen
2008: 6e NK indoor – 1,95 m
 2010: 6e NK – 1,95 m
 2011: 3e NK indoor – 2,00 m
 2012: 7e NK indoor – 1,98 m
Polsstokhoogspringen
2009: 5e NK indoor – 4,55 m
2012: 10e NK indoor – 4,37 m
Zevenkamp (indoor)
2003: 5e NK indoor meerkamp – 4706 p
 2004: 4e NK indoor meerkamp – 5057 p
 2005: 2e NK indoor meerkamp – 5221 p
 2006: 4e NK indoor meerkamp – 5130 p
 2006:   Meerkampinterland in Praag (CZE) – 5106 p
 2007: 2e NK indoor meerkamp – 5144 p
 2008: 4e NK indoor meerkamp – 5358 p
 2009: 1e NK indoor meerkamp – 5378 p
 2009: Meerkampinterland in Zaragossa (SPA) –   5126 p (17e)
2011: Meerkampinterland in Reims (FRA) –   5428 p (10e)
 2011: 3e NK indoor meerkamp – 5567 p
2012: Meerkampinterland in Praag (CZE) –   5276 p
 2012: 2e NK indoor meerkamp – 5604 p
Tienkamp (outdoor)
2005: 3e NK meerkamp – 6916 p
2005: EuropaCup Meerkamp Jyvaskyla (FIN)   –
 2006: 6e NK meerkamp – 6762 p
 2007: 4e NK meerkamp – 6996 p
 2008: 3e NK meerkamp – 7132 p
2008: EuropaCup SuperLeague Meerkamp   Hengelo (NED) – 2e als team
 2009: 2e NK meerkamp – 7299 p
2009: EuropaCup SuperLeague Meerkamp Szcezin (POL) – 7011 p (28e)
2011: 1e NK   meerkamp – 7410 p
2011: Europacup   meerkamp FirstLeague Bressanone (ITA) – 6887 p (19e)

Progressie Meerkamp

10-kamp

2001 5799
2002 6151
2003 6548
2004 6477
2005 7180
2006 6762
2007 7157
2008 7274
2009 7299
2010 7229
2011 7410
2012

7-kamp

2001
2002 4581
2003 4706
2004 5057
2005 5221
2006 5130
2007 5144
2008 5358
2009 5378
2010 Geen
2011 5567
2012 5604

One thought on “Adriaan Saman

  1. Pingback: Bas Markies prolongeert titel | Stichting Apeldoorn Atletiekstad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s